wijnproeverij voor thuis - thema Frankrijk

Hey,

Wat leuk dat je hebt gekozen voor het thuisproeverij pakket met Franse wijnen. Met deze beschrijving helpen wij je op afstand. Ter voorbereiding is het verstandig de witte wijnen eerst in de koelkast te plaatsen. Verder mag je zo’n 4 uur voor de proeverij bij de rode wijnen alvast wel de kurk losmaken en ze terug op de fles zetten, zo kunnen ze een beetje ademen en zijn ze tijdens de proeverij op hun lekkerst. Zit er nou een rode wijn bij met schroefdop? Nog makkelijker, draai deze los en draai hem vervolgens lichtjes vast. Voor de volgorde van schenken kan je het overzicht hieronder gebruiken. 

Gebruik onderstaand aromawiel. Hij is ideaal om specifiek te ontdekken wat je nou precies ruikt en proeft in de wijnen.

Voor de volledigheid hebben wij ook een proefformulier voor je, deze hoef je natuurlijk niet te gebruiken maar het is wel altijd leuk om naderhand te sparren met elkaar wat je nou precies hebt genoteerd. Click hier voor het proefformulier

 

De wijnen:

 

Saugvinon Blanc

Dit is een van de bekendste druivenrassen ter wereld. De druif brengt frisse fruitige wijnen voort, die door een groot publiek worden gewaardeerd. De Sauvignon Blanc vindt zijn oorsprong in zuidwest Frankrijk. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast is de Sauvignon Blanc uit Marlborough Nieuw-Zeeland een groot succes. 

 

Viognier

De oorsprong van deze druif is onbekend, maar hij is inmiddels niet meer weg te denken in de Horeca en bij je wijnspecialist. De druif zou vernoemd zijn naar de Franse stad Vienne. Viognier rijpt het beste in warme klimaten maar kan ook mooie wijnen opleveren in een iets koelder klimaat zoals bijvoorbeeld het Rhône gebied. Hier komt ook gelijk de beroemdste Viognier vandaan, genaamd: Condrieu. De druif staat bekend om zijn zachte bloemige karakter.

 

Chardonnay

Chardonnay is waarschijnlijk het bekendste druivenras ter wereld. De druif geeft aangenaam zachte witte wijnen die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht tot fris en mineraal kunnen variëren. De beste Chardonnay is volgens de meeste kenners toch wel de Puligny Montrachet. Echter, de meest bekende is de Chablis. Wat niet veel mensen weten is dat de chardonnay druif ook wordt gebruikt om Champagne te maken. Als je op de fles 'blanc de blancs' ziet staan dan weet je dat deze Champagne bestaat uit 100% Chardonnay druiven.

 

Merlot

De naam Merlot komt van het woord merle, wat Frans is voor merel. Merlot is een klassiek druivenras dat heel bekend is in Bordeaux. Doorgaans produceert hij een zachte rode wijn met een rijke textuur en een laag zuur en tanninegehalte. De druif wordt binnen Frankrijk ook met succes in de Languedoc verbouwd. Verder is hij geliefd in Californië, Italië, Oost-Europa, Chili en zelfs tot in Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.

 

Cabernet Sauvignon

De donkere Cabernet Sauvignon druif behoort internationaal tot de belangrijkste druivenrassen voor rode wijn. Eerst werd hij beroemd door de rode Bordeaux waarin hij samengaat met de Merlot. Sinds de jaren ’70 heeft monocépage Cabernet Sauvignon wijn uit landen van de 'Nieuwe Wereld' de grote reputatie van de druif nog verder doen toenemen.

 

Syrah

De Syrah druif wordt vaak ook 'Shiraz' genoemd. De wijn van de Shiraz druif staat bekend om zijn donkerpaarse kleur. De druif groeit het beste in een warm en droog gebied. Door de dikke schil van de druif, heeft de wijn veel tannine in zich, om deze smaak iets temperen wordt hij lang op hout gerijpt. Het druivenras is bekend in het Rhône gebied. Een beroemde wijn die wordt gemaakt van de Syrah, is de rode Hermitage. Deze wijn is afkomstig uit het noorden van Rhône, waar de druif goed gedijt op een granieten bodem.

 

Veel proefplezier,

 

Team Beans & Grapes

 

Wijn aromawiel - 88 wijn aroma's