wijnproeverij voor thuis - thema Spanje

Hey,

Wat leuk dat je hebt gekozen voor het thuisproeverij pakket met Spaanse wijnen. Met deze beschrijving helpen wij je op afstand. Ter voorbereiding is het verstandig de Cava, de witte wijn en de Pedro Ximenez eerst in de koelkast te plaatsen. Verder mag je zo’n 4 uur voor de proeverij bij de rode wijnen alvast wel de kurk losmaken en ze terug op de fles zetten, zo kunnen ze een beetje ademen en zijn ze tijdens de proeverij op hun lekkerst. Zit er nou een rode wijn bij met schroefdop? Nog makkelijker, draai deze los en draai hem vervolgens lichtjes vast. Voor de volgorde van schenken kan je het overzicht hieronder gebruiken. 

Gebruik onderstaand aromawiel. Hij is ideaal om specifiek te ontdekken wat je nou precies ruikt en proeft in de wijnen.

Voor de volledigheid hebben wij ook een proefformulier voor je, deze hoef je natuurlijk niet te gebruiken maar het is wel altijd leuk om naderhand te sparren met elkaar wat je nou precies hebt genoteerd. Click hier voor het proefformulier

 

De wijnen:

 

Cava

Cava is een mousserende wijn die op dezelfde wijze als Champagne gemaakt wordt. De naam is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder en werd de term voor de productiemethode die tegenwoordig beschermd is. Draai de draadsluiting open (altijd 6 keer), trekt deze iets los, zet de duim op de kurk en draait de fles iets. De kurk glijdt dan vanzelf uit de fles.

 

Verdejo

Verdejo is een druif die veel in Rueda in het noorden van Spanje wordt verbouwd. Verdejo komt van het woord ‘verde’, wat groen betekent in het Spaans. Het druivenras doet het goed op een ondergrond van keien en kalksteen. Deze druif kan goed tegen droogte, een echte overlever.

 

Bobal

Bobal is een inheemse Spaanse druifsoort die veel kleur afgeeft en volle wijnen oplevert. Deze druif komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena in de provincie Valencia en wordt het meest verbouwd in de provincies Valencia, Cuenca en Albacete. Bobal groeit snel en kan goed tegen felle zon. De beste Bobal wijnen zijn diep van kleur en hebben een zachte afdronk. 

 

Tempranillo

Deze druif lijkt op het eerste gezicht een druif met veel temperamant: een mooie, intense, donkere kleur, grote druiven aan de tros en een dikke schil. Maar wij weten echter wel beter, Tempranillo staat juist bekend om zijn zachtheid en souplesse. De naam Tempranillo betekent ‘vroeg’ in het Spaans. Deze druif rijpt namelijk vroeger in het seizoen dan andere druivenrassen. 

 

Rioja

Wat is de meest bekende en prestigieuze wijnstreek van Spanje? Rioja! Deze wijnstreek ligt in het noordoosten van Spanje. Het meest verbouwde blauwe druivenras in Rioja is de tempranillo.  Deze druif zorgt dan ook voor de kern van de wijn! Daarnaast is garnacha een veel verbouwd ras in deze streek. Een typische rioja blend wordt vaak aangevuld met graciano en mazuelo. 

  

Pedro Ximenez

 

Veel proefplezier,

 

Team Beans & Grapes

 

Wijn aromawiel - 88 wijn aroma's