wijnproeverij voor thuis - thema kaas en wijn

Hey,

Wat leuk dat je hebt gekozen voor het thuisproeverij pakket wijn & kaas! Met deze beschrijving helpen wij je op afstand. Ter voorbereiding is het verstandig de witte wijnen en de kazen eerst in de koelkast te plaatsen. Verder mag je zo’n 4 uur voor de proeverij bij de rode wijnen alvast wel de kurk losmaken en ze terug op de fles zetten, zo kunnen ze een beetje ademen en zijn ze tijdens de proeverij op hun lekkerst. Zit er nou een rode wijn bij met schroefdop? Nog makkelijker, draai deze los en draai hem vervolgens lichtjes vast. Wat betreft de kazen is het aan te raden deze zo’n 30 minuten voor aanvang uit de koelkast te halen. Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien zijn zowel de wijnen als de kazen genummerd, nu weet jij ook de volgorde.

Gebruik onderstaand aromawiel. Hij is ideaal om specifiek te ontdekken wat je nou precies ruikt en proeft in de wijnen.

Voor de volledigheid hebben wij ook een proefformulier voor je, deze hoef je natuurlijk niet te gebruiken maar het is wel altijd leuk om naderhand te sparren met elkaar wat je nou precies hebt genoteerd. Click hier voor het proefformulier

 

De wijnen en kazen:

 

Sauvignon Blanc - Boer’n trots geitenkaas

Serveer deze Sauvignon Blanc heerlijk gekoeld, de geitenkaas is afkomstig van kaasboerderij Kaamps in Deurninge, hij is belegen van leeftijd en zoals je kunt zien zitten er fenegriek zaden door de kaas. De Fenegriek geeft de kaas een romige nootachtige smaak.

 

Chardonnay - Kaltbach Creamy

De Chardonnay mag je alvast wel uit de koelkast halen als je gaat beginnen met de Sauvignon Blanc. Voor deze houtgerijpte wijn geld dat de aroma’s wat mooier uitkomen als de wijn iets warmer wordt gedronken dan andere witte wijnen. De kaas die wij hebben gekozen komt uit Zwitserland en wordt gemaakt van Alpenmelk. De kaas rijpt enkele maanden in een kalkstenen grot en dit geeft de kaas zijn uiterst romige karakter.

 

Pinot Noir - Bleu de Wolvega

Voor de Pinot Noir geldt eingelijk het omgekeerde van de Chardonnay, zet deze maar in de koelkast als je start met de proeverij. Het koelen onderdrukt de tannines en haalt de meer fruitige tonen van de wijn naar boven. Al geruime tijd wordt er in het Friese Wolvega deze biologische Bleu de Wolvega geproduceerd. Deze blauwschimmelkaas heeft een niet te overtreffen romige, pikante smaak.

 

Syrah - Boer’n Trots pikant

Mocht het nou boven de 20 graden zijn dan is het wel zo prettig om deze Syrah ook iets te koelen. De kaas die wij hebben uitgekozen bij deze wijn komt ook van kaasboerderij Kaamps, Deze kaas rijpt 1 jaar. De korst wordt meerdere malen gewassen met karamel en dat proef je terug in het zuivel.

 

Veel proefplezier,

 

Team Beans & Grapes

 

Wijn aromawiel - 88 wijn aroma's