wijnproeverij voor thuis - thema Italië

Hey,

Wat leuk dat je hebt gekozen voor het thuisproeverij pakket met Italiaanse wijnen. Met deze beschrijving helpen wij je op afstand. Ter voorbereiding is het verstandig de prosecco, witte wijnen en dessertwijn eerst in de koelkast te plaatsen. Verder mag je zo’n 4 uur voor de proeverij bij de rode wijnen alvast wel de kurk losmaken en ze terug op de fles zetten, zo kunnen ze een beetje ademen en zijn ze tijdens de proeverij op hun lekkerst. Zit er nou een rode wijn bij met schroefdop? Nog makkelijker, draai deze los en draai hem vervolgens lichtjes vast. Voor de volgorde van schenken kan je het overzicht hieronder gebruiken. 

Gebruik onderstaand aromawiel. Hij is ideaal om specifiek te ontdekken wat je nou precies ruikt en proeft in de wijnen.

Voor de volledigheid hebben wij ook een proefformulier voor je, deze hoef je natuurlijk niet te gebruiken maar het is wel altijd leuk om naderhand te sparren met elkaar wat je nou precies hebt genoteerd. Click hier voor het proefformulier

 

De wijnen:

 

Prosecco

Wijnbouw in de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene in de regio Veneto stamt uit oude tijden. De Prosecco wijnstok werd tweehonderd jaar geleden al gekweekt op deze heuvels. Deze heuvels staan sinds 2019 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. De precieze oorsprong van dit ras is enigszins een mysterie, maar sommigen beweren dat het in feite al bekend was als de 'pucino' in de tijd van het Romeinse Rijk. Keizerin Livia was vooral dol op de wijn van deze druif. De officiële naam van de druif die in de volksmond 'Prosecco-druif' wordt genoemd is Glera.

 

Gavi di Gavi

De Gavi di Gavi is een Italiaanse witte wijn, een wijn gemaakt van de Cortese druif afkomstig uit de Piemonte regio. De oorsprong van de Gavi is terug te vinden in de 18de eeuw, meer precies in 1798. Er zijn namelijk getuigenissen teruggevonden in de ampelografie van de graaf Nuvolone, geschreven in dit jaar. Het is ook in deze periode dat de Gavi-wijn voor de eerste keer werd aanbevolen.

 

Falanghina

Falanghina is een heel oude witte druif. Misschien wel de druif waar de Romeinen de Falernium van maakten. Ze groeit in heel zuid Italië maar doet het vooral goed in Campanië. Hier op de berg Taburno heeft ze haar oorsprong. Tegenwoordig is ze weer helemaal terug. Moderne vinificatie technieken zorgen ervoor dat de wijnen de druivenaroma’s behouden met heel aantrekkelijke, geurige, frisse wijnen als gevolg

 

Montepulciano

Een Toscaanse klassieker is de Vino Nobile di Montepulciano. Het gaat om een wijn van de Sangiovese druif afkomstig van het Italiaanse stadje Montepulciano. Toch hoef je je zeker niet blind te staren op dat laatste stadje. De Montepulciano druif floreert minstens even goed in de Abruzzen, aan de basis ligt de gelijknamige druif. Het betreft een wijn met een strakke smaak en lichte bitters.

 

Primitivo

De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag. Het is sinds kort een erg modieuze druif geworden. Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo. In het glas elegant, soepel en intens.

  

Moscato D'Asti

Een tikje zoet, zachte bubbels en een fijne afdronk, dat is de Moscato D' Asti. Deze sprankelende dessertwijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco druif, een soort Muskaatdruif die een van de oudste druivensoorten ter wereld is. Deze wijn wordt uitsluitend geproduceerd in het gebied rondom de plaats Asti in Piemonte.

 

Veel proefplezier,

 

Team Beans & Grapes

 

Wijn aromawiel - 88 wijn aroma's