wijnproeverij voor thuis - thema borrelen

Hey,

Wat leuk dat je hebt gekozen voor het thuisproeverij pakket met het thema borrelen! Met deze beschrijving helpen wij je op afstand. Ter voorbereiding is het verstandig de witte wijnen, aioli, kazen en worst eerst in de koelkast te plaatsen. Verder mag je zo’n 4 uur voor de proeverij bij de rode wijnen alvast wel de kurk losmaken en ze terug op de fles zetten, zo kunnen ze een beetje ademen en zijn ze tijdens de proeverij op hun lekkerst. Zit er nou een rode wijn bij met schroefdop? Nog makkelijker, draai deze los en draai hem vervolgens lichtjes vast. Serveer de Pinot Noir licht gekoeld (30 minuten in de koelkast)! Wat betreft de kazen is het aan te raden deze zo’n 30 minuten voor aanvang uit de koelkast te halen. Voor de volgorde van schenken kan je het overzicht hieronder gebruiken. 

Gebruik onderstaand aromawiel. Hij is ideaal om specifiek te ontdekken wat je nou precies ruikt en proeft in de wijnen.

Voor de volledigheid hebben wij ook een proefformulier voor je, deze hoef je natuurlijk niet te gebruiken maar het is wel altijd leuk om naderhand te sparren met elkaar wat je nou precies hebt genoteerd. Click hier voor het proefformulier

 

De wijnen:

 

Pinot Grigio

Pinot Grigio en Pinot Gris zijn enorm populair onder wijnliefhebbers. Wijnen van deze druiven zijn over het algemeen verfijnd, droog en fris van smaak. Ideaal voor bij de borrel, als aperitief of bij een licht gerecht. Het zijn twee verschillende benamingen voor dezelfde druif. Pinot Grigio wordt in heel Italië verbouwd, maar met name in Noord-Italië bij Veneto. Waar Pinot Gris uit de Franse Elzas vaak wat zoeter van smaak is met tonen van tropisch fruit, levert Pinot Grigio juist droge witte Italiaanse wijnen op met citrusfruit en mineralen.

 

Chardonnay 

Chardonnay is waarschijnlijk het bekendste druivenras ter wereld. De druif geeft aangenaam zachte witte wijnen die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht tot fris en mineraal kunnen variëren. De beste Chardonnay is volgens de meeste kenners toch wel de Puligny Montrachet. Echter, de meest bekende is de Chablis. Wat niet veel mensen weten is dat de chardonnay druif ook wordt gebruikt om Champagne te maken. Als je op de fles 'blanc de blancs' ziet staan dan weet je dat deze Champagne bestaat uit 100% Chardonnay druiven.

 

Pinot Noir 

Pinot noir is wereldwijd bekend van de rode Bourgogne wijnen. Het is een populair druivenras onder wijnliefhebbers en met goede reden. Mensen zijn gek op deze druif vanwege de zachte smaak en veelzijdigheid. Wijnen van de Pinot Noir druif geven elegante, soepele en fruitige wijnen. Wist je dat deze druif in Duitsland Spätburgunder heet? Gekoeld is deze wijn op zijn best. Het koelen onderdrukt de tannines en haalt de meer fruitige tonen van de wijn naar boven.

 

Syrah 

De Syrah druif wordt vaak ook 'Shiraz' genoemd. De wijn van de Shiraz druif staat bekend om zijn donkerpaarse kleur. De druif groeit het beste in een warm en droog gebied. Door de dikke schil van de druif, heeft de wijn veel tannine in zich, om deze smaak iets temperen wordt hij lang op hout gerijpt. Het druivenras is bekend in het Rhône gebied. Een beroemde wijn die wordt gemaakt van de Syrah, is de rode Hermitage. Deze wijn is afkomstig uit het noorden van Rhône, waar de druif goed gedijt op een granieten bodem.

 

Veel proefplezier,

 

Team Beans & Grapes

 

Wijn aromawiel - 88 wijn aroma's